Prognoza średniego kursu za tysiąc odsłon 0,8 zł (na dziś)

Statystyki na miesiąc:
czerwiec
 (wszystkie)
Stan z: 18 kwietnia 13, 14:37
Do odbierania poczty elektronicznej używam...

klienta webowego (przez stronę www) - 57%
klienta pocztowego (Outlook, Thunderbird, WindowsMail, The Bat! itd.) - 36%
nie odbieram e-maili - 7%

DYSK ciągle mieli Opcje
karolinho
Wysłane: Sunday, March 08, 2009 2:59:18 PM
Ranga: Forumowicz
Grupy: Członkowie

Przyłączony: 3/8/2009
Mam problem z dyskiem. Nieustannie pracuje, cały czas miga lampka od dysku. Próbowałem już wielu rzeczy, ale nadal nie dotarłem do przyczyny. Wyłączyłem Windows Update i Windows Defender, ale włączyłem z powrotem, bo nie przyniosło to skutku. Wyłączyłem automatyczną defragmentację i indeksowanie dysku. Oprócz tego wyłączyłem usługę WSTĘPNE ŁADOWANIE DO PAMIĘCI. To pomogło, ale tylko w pewnym stopniu. W żaden sposób nie da się oglądać filmów, bo ścinają, nie mówiąc już o grach (np. FIFA 09 na max detalach śmigała wcześniej pięknie).

Mój sprzęt:
laptop HP dv5-1040ew
GeForce 9600GT 512 MB
Intel Core 2 Duo 2,0GHz
3 GB RAM
320 GB HDD
Windows Vista 32-bit Service Pack 1

Proszę o pomoc
nswmo
Wysłane: Sunday, March 08, 2009 3:11:27 PM

Ranga: Zaawansowany

Przyłączony: 7/30/2008
Ja ze swojej strony mogę Ci zaproponować publikację http://vista.pl/porady/333_co_nalezy_zrobic_gdy_muli_dysk_twardy_10_wskazowek_.html

Pozdrawiam

karolinho
Wysłane: Sunday, March 08, 2009 4:19:43 PM

Dzięki za zainteresowanie.

Co do punktu:

1 i 2: Zanim zdecyduję się na format i instalację od nowa systemu i rozsądne partycje, poczekam aż ktoś doradzi jakieś rozwiązanie.
3: Napisane, jest, że istnieje groźba utraty danych. Stąd moje pytanie, na ile ta groźba jest możliwa i jak bardzo pomaga włączenie zaawansowanej wydajności?
4: Mam Service Pack 1 od początku.
5: Napisane jest, że wyłączenie pliku stronicowania może uszkodzić system. Na ile jest to możliwe i w jakim stopniu pomaga wyłączenie pliku stronicowania?
6: Indeksowanie dysków mam wyłączone - w niewielkim stopniu pomogło.
7: Zatrzymałem usługę WSTĘPNE ŁADOWANIE DO PAMIĘCI - znacznie pomogło, ale problem mielenia dysku jest nadal aktualny. Czy może ktoś doradzić, które usługi można wyłączyć w celu poprawy?
8: Defragmentator dysków mam wyłączony - nie odczułem różnicy.
9: Harmonogram zadań mam wyłączony - również nie odczuwam różnicy.
10: Windows Defender mam wyłączony - tutaj też nie odczułem różnicy.

Proszę o jakieś wskazówki, co mam robić, by mielenie dysku ustąpiło.
nswmo
Wysłane: Sunday, March 08, 2009 5:04:02 PM

3. Z tego co się orientuję, opcja ta jest domyślnie włączona w systemie Windows XP a w Viście pewnie Microsoft chciał uczynić z tego systemu najstabilniejsze oprogramowanie Windows dlatego nie pokusił się na aktywowanie Zaawansowanej wydajności dysków. Pomaga w dużej mierze na starych dyskach twardym a w nowych nie daje większych zmian.
5. Ja mam wyłączony plik stronicowania, dzięki czemu system odwołuje się wyłącznie do szybkiej pamięci RAM bez korzystania z dysku twardego - aby go nie obciążać. Przy czym mam 4 GB pamięci RAM. Zazwyczaj system wykorzystuje od 1,5 do 2 GB pamięci.Nawet podczas włączania gier takich jak np.: GTA IV nie było problemu z zapełnieniem pamięci. Jednak przy wyłączonym pliku stronicowania, gdybyśmy powłączali dużo "pamięciożernych programów" to system informuje poprzez komunikat, że brakuje pamięci w komputerze. Teraz są dwa wyjścia: albo zmniejszych ilość otwartych programów albo włączyć pamięć wirtualną. Raz kiedy zignorowałem ten komunikat (ale miałem wówczas mniej pamięci w PC) system został uszkodzony, pomieszał rozszerzenia plików i ich skojarzenia dla konkretnych programów. Wówczas musiałem skorzystać z Przywracania systemu, więc warto wcześniej zrobić taki punkt.

I tak, możesz spróbować ustalić przyczynę "mielenia dysku" poprzez CTRL+ALT+DEL, wybranie opcji Uruchom menedżera zadań, zakładkę Wydajność i przycisk Monitor zasobów. Teraz musisz kliknąć na Dysk (pozioma belka, która się rozwija w oknie jest na trzeciej pozycji o nazwie Dysk). Możesz grupować Odczyt (B/min) oraz Zapisz (B/min) i sprawdzić czy np.: jakieś zewnętrzne oprogramowanie przeciąża dysk.

Pozdrawiam

karolinho
Wysłane: Monday, March 09, 2009 7:03:11 PM

System: C:\$LogFile (dziennik woluminu NTFS) w Zapis wynosi 400-500 B/min
System: C:\$Mft (główna tabela plików systemu NTFS) w Zapis wynosi ok. 150 B/min
firefox: C:\$LogFile (dziennik woluminu NTFS) w Zapis wynosi 60-150 B/min

daję jeszcze screen jednego procesu:

Pozostałe w Zapis wynoszą najczęściej po kilka-kilkanaście tysięcy a czasem kilkadziesiąt tysięcy B/min.

W Odczyt większość wynosi 0.

Daję screen - dużo jest volume:

Nadal kontrolka od dysku co chwile świeci, ale patrząc do Menedżera zadań czy monitora zasobów nie widzę niczego złego, chyba, że nie dostrzegam jakiejś ważnej rzeczy??

Może za spowolnienie odpowiada procesor? W monitorze zasobów pokazuje 7-20% CPU, ale aż 70-100% maksymalnej częstotliwości (głównie ok 92%).

Komputer raczej nie ma wirusów. Program Norton Internet Security niczego nie wykazał, podobnie zresztą program Malwarebyte's Anti-Malware.

Może prześlę logi z HijackThis i Combofix, może tam coś będzie??

Proszę o pomoc
nswmo
Wysłane: Monday, March 09, 2009 7:39:18 PM

Szczerze to nie widzę co może powodować dużą aktywność dysku twardego, może lekko jego praca jest wzmożona w stosunku na przykład do mojego /trochę bezsensowne porównywanie bo sprzęt inny/. Trzeba przyznać, że Vista jest bardzo "utalentowana" pod tym względem, mi też kontrola pracy dysku twardego wręcz za często świeci, dysk nieustannie pracuje ale chyba się do tego przyzwyczaiłem.
Przyczyn, które mogą rozwiązać owy problem zapewne może być bardzo wiele i trudno powiedzieć: "zrób to i tamto a będzie ok"Uśmiech
Nadzieja w systemie Windows 7, gdzie gdy go zainstalowałem to zapomniałem, że mam dysk twardyUśmiech tak cicho chodził i z rzadka mignął czerwoną lampką.

Pozdrawiam

karolinho
Wysłane: Monday, March 09, 2009 9:26:09 PM

A może wskaźnik maksymalnej częstotliwości procesora jest za duży? Nie mam odniesienia jak było, gdy dobrze działało, gdyż wtedy mnie to nie interesowałAngel

Kiedy będzie ten Windows 7?

Może po prostu format zrobić i zainstalować od nowa Vistę? Myślisz, że to pomoże?

Albo format i przesiadka póki co na Windows XP? Są problemy ze sterownikami?

karolinho
Wysłane: Monday, March 09, 2009 11:59:33 PM

Przez 5 minut dysk po prostu szalał - oto screen: http://wgrajfoto.pl/pokaz/img0309/dz835f.jpg

Co to mogło być? Znów pojawia się słowo volume.
Użytkownicy przeglądający ten temat
Gość

Skok do forum